viernes, 15 de junio de 2007

Actes de celebració dels 50 anys del SEAT 600 a Molins de Rei


Companys i companyes,

Us adjuntem el programa de les activitats del Memorial Democràtic dels treballadors i treballadores de SEAT que tindran lloc el proper dissabte 16 de juny a Molins de Rei:

*19:30 h - Inauguració de l'exposició fotogràfica Prieto-Rius:
"Una vida a la SEAT" al Cercle Artístic, Molins de Rei.


El que sembla ser un conte és en realitat una història de persones reals: la de la família Prieto Rius. Una família que va viure i créixer a les instal·lacions de la factoria SEAT de la Zona Franca entre 1954 i 1971. Així fou des que el pare, Enrique Prieto Chiarini, fou contractat com a cap del Taller del Servei Elèctric de la SEAT a l'any 1953. Aquesta feina va fer-lo responsable de totes les eventualitats de qualsevol mena que podessin succeir a la Factoria durant les nits i els caps de setmana, fet que comportà el trasllat de la família a la fàbrica.

A través de les fotos, documents i objectes familiars, recollits i conservats minuciosament al llarg dels anys per Francesc Prieto Rius, se'ns obre una pàgina de la nostra història: la de la quotidianitat d'una família en un lloc singular, que no deixa de ser, a la vegada, representativa de la de moltes altres famílies del període. És el reflex visual de la realitat més íntima i propera d'un moment concret de la societat del nostre país.

Més enllà dels punts comuns amb d'altres tantes famílies, el cas original dels Prieto Rius esdevé d'especial interès donat el lloc on visqué i creixé aquesta família: la SEAT. El seu barri foren les instal·lacions de la fabrica, envoltades de camps i masies avui desaparegudes, a través de les finestres de la casa entraven els sorolls dels tallers, les olors profundes; a les nits tot quedava sota el mantell groguenc de les llums de sodi. Vivien a la fàbrica que fou model del règim i alhora causa i conseqüència d'algunes de les principals transformacions socioeconòmiques de l'Estat Espanyol.

La família fou testimoni privilegiat del naixement del primer SEAT 600, de les successives ampliacions de les instal·lacions, de les visites del general Franco, de les primeres vagues i conseqüents repressions de la policia.Així el llegat fotogràfic de la família es revesteix d'una curiosa dualitat a mig camí entre allò íntim i el seu inestimable valor documental.

Amb motiu del 50è aniversari del SEAT 600 hem triat una mostra representativa del fons fotogràfic i documental Prieto-Rius, organitzat en cinc àmbits temàtics: la Família, la Fàbrica, l'Imaginari, el Desig i l'Esbarjo.

*20:30 h-Cinema amb 600. Estrena del Documental sobre SEAT y el 600,al Cine Club HAL 2002. Molins de Rei.

El director Sergio Oskman, presenta el documental SEAT y el 600 producido para el canal temático de TV Historia.

Sergio Oskman formado en Brasil y EE.UU. Ha dirigido los largometrajes La esteticista , seleccionado en varios festivales internacionales y Good bye América , producido por Elías Querejeta. Ha sido realizador de varios programas documentales para canales temáticos y para Canal +. Es Profesor de nuestras Diplomaturas de Dirección y de Cine Documental.

Us preguem que en feu la màxima difusió. Gràcies.

Carlos Vallejo.
President Memorial Democràtic dels Treballadors i treballadores de SEAT.

No hay comentarios: